De tocht naar Staffa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Giants Causeway, Ierland) – Terwijl ik zonder problemen zomaar op vakantie ga, heeft Ad het liefst een doel. In Ierland (2004) in Ierland was dat de Giants Causeway in Noord Ierland. Een collega had hem verteld over de basalt-zuilen aan de Noord-oostelijke kust van Ierland (Bushmills). Ad moest er toen heen. De Ieren hebben een legende die het ontstaan van de Giants Causeway verklaard; 

 De Legende gaat dat de Ierse reus Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) een pad door de zee (causeway) naar Schotland bouwde om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten. Op het moment dat Fionn in Schotland aankomt ziet hij dat Benandonner nog reusachtiger is dan hijzelf en vlucht terug naar Ierland. Daar aangekomen, achtervolgd door de Schotse reus, vraagt McCool zijn vrouw hem te vermommen als baby. Op het moment dat Benandonner in Ierland aankomt ziet hij de vrouw met de baby, waarbij hij schrikt van de grootte van het kind, aannemend dat de vader van zo’n groot kind vele malen groter, en sterker, zal zijn dan hijzelf en vlucht terug naar Schotland. Op zijn vlucht vernielt Benandonner het pad. Alleen het begin in Ierland en het eind in Schotland (Fingal’s Cave op het eiland Staffa) blijven bestaan

Vulkanische basaltzuilen, de meeste 6-kantig, sommige 5- en sommige 7-kantig. In het Giants Cauweway visitor centre zagen we in een filmpje over de legende en van het feit dat er in Schotland nog een stukje is; op het eiland Staffa voor de westkust. Ad heeft een doel voor zijn volgende vakantie….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Giants Causeway, Ierland) 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Giants Causeway, Ierland) 

In Tarbert weet de Tourist Information meer over Staffa, ze verwijzen ons naar Bowmans Tours in Oban. We krijgen weer een gratis kaart, een van dit gebied met nog meer relevante camping info. Ad is helemaal gelukkig. Onderweg geld pinnen lukt niet, de pinpas van Ad wordt niet door de cashmachine geaccepteerd. De postkantoor mevrouw staat erbij en zegt verbaasd:

“This machine accepts card from ALL banks in the UK!” Ja ja, dat is handig voor buitenlandse toeristen! Ook de volgende cashmachine van een pompstation geeft ons geen geld. Mijn pincode wordt gevraagd … het lijkt goed te gaan maar op het allerlaatst; eh eh, geen geld. Ik rij verder als we naar Oban gaan. Eerst langzaam met een sliert auto’s achter me. De weg is lastig en bochtig. Dan ga ik steeds harder en na een tijdje ben ik ze kwijt. In Oban parkeren we op goed geluk de auto, nadat we eerst tevergeefs naar de Tourist information gezocht hebben. Borden wezen in tegenstrijdige richtingen. Na het parkeren van de auto blijken we pal voor het kantoor van Bowman tours te staan. Ad boekt tickets voor de 3-islands-trip naar Mull-Iona-Staffa. Gaan we morgen doen.

 P8224213.JPG

(Oban, Schotland) 

De camping in Oban is gaaf. Weer een heel mooi uitzicht op de heuvels rondom. We gaan nog een keer shoppen. Bij de Co-op in Oban ontdekt Ad een waanzinnige collectie whisky. Zo groot dat hij driftig in het whisky boekje ging zoeken naar wat hij gezien heeft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

(Co-op van Oban, Schotland) (Ad) 35 verschillende single malts. In een supermarkt.  We eten zelf gekookte Ierse stew (ik was Murphy aan het drinken en de saus moest verdund) met ravioli. Taxi voor morgen is besteld.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Camping the ‘Oban Divers club’ die nu ‘Roseview Park’ heet) 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s