Fingals cave op Staffa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(23/8/05) Het regent terwijl we slapen, het regent als we wakker worden en het regent als we met een  taxi naar Oban rijden. Wachtend in de wachtkamer van rederij CalMac vind ik een folder me alle mogelijke boottochten die ze aanbieden. Met een kaart erin, Ad ook weer gelukkig. Aan boord in de boot die ons naar Mull gaat varen voel ik me underdressed. Wij gaan gekleed in een T-shirt met korte mouwen  terwijl het gros v/d passagiers een dikke trui en jas aan heeft. Het blijft volcontinu door regenen. Harder-zachter-harder. Door de haast op het laatst heb ik vergeten mijn regenjas aan te doen ipv mijn fleecevest. Of dat erg zal zijn? Ik merk het wel. 

De boot vertrekt om tien van Oban naar het eiland Mull. Op Mull staan bussen klaar, die  ons naar Graignure rijden, een haven aan de andere kant van het eiland. De chauffeur heet Alistair en hij praat de 5 kwartier vol. Meer dan 5 minuten had hij niet nodig om over culinaire zaken te beginnen. De eerste tip die we van hem krijgen is om het lage struikgewas aan de kant van de weg goed in de gaten te houden, misschien zien we dan herten. 

“But the best way to see deer is on my plate!” Gestoofd in Guinness, ± 2 uur in een grote rode pan. Later wees hij ons op de mosselkwekers en kregen wij zijn recept voor mosselen.

“With an inch of Chardonnay and a garlic sauce.”

 

Mull

Het uitzicht was ondanks de regen of misschien juist door de regen en mist fabelachtig. In Graignure lag het bootje voor Staffa voor ons klaar. Mazzel voor ons, het is droog. Een boottocht over een wilde zee met onderweg een zeehond op een rotsje en een Basking shark die met de boot mee zwemt, brengt ons bij Staffa. Helaas, de zee is te wild om ons op het eiland uit te laten stappen en we kunnen Fingals Cave niet van binnen bekijken. Heel jammer niets aan te doen.

(Ingang van Fingals Cave op Staffa)

Foto: Ad Hofland  – Ruim 1½ uur later en enigszins verkleumd komen we aan op Iona. Daar kunnen we gelukkig lunchen. Eindelijke echte koffie! In een van de klein winkeltjes koop in een mooie foto van Fingals Cave. Voor Ad, morgen is hij jarig.

19:30 de rit terug van Fionnport naar Graignure met Alastair is weer heel gezellig, hij verteld weer allerlei wetenswaardigheden over het eiland. Hij geeft whisky tips. Zijn favoriete is dezelfde als die van Ad, whisky van de Speyside. Het is druk op de weg en steeds weer moet hij met zijn bus aan de kant om iemand te laten passeren. Of nog erger, achteruit rijden. Hij raakt achter op zijn schema en maakt dan het grapje;

“Have you ever missed a ferry before?”

En mompelt er achteraan dat hij nog nooit voor 44 B&B heeft moeten zorgen. Dan valt hij stil en gaat hij flink doorrijden.  Na een flink stuk doorpezen krijgt hij weer een gezellige babbel. Waarschijnlijk waren we weer op schema. Of wist hij toen wat wij later hoorden, dat de boot een half uur vertraging had. Onderweg was het genieten van het adembenemende uitzicht op de Glen’s en de Loch’s. het regende weer en dat gaf door de neven een sprookjesachtig effect. Aan het eind van de rit adviseert Alastair ons om geen spullen te vergeten. Maarre hij wilde nog graag een digicamara, een gore-tex jas en een laptop. Dus als die in de bus bleven liggen dan had hij daar vrede mee.

(De oude mannenclub was ook mee) De campingman, Angus is een stuk chagrijn. Ik koop 2 muntjes, een voor de wasmachine en een voor de droger. Als ik vraag naar de zeep voor de was is hij zichtbaar geïrriteerd en pakt zonder een woord wat zeep. Wel gaat de prijs van het wassen omhoog. En hij neemt niet de moeite om te vertellen dat een muntje niet genoeg is om een wasje te drogen.

De Coleman brandt niet goed. Ad ergert zich groen en geel. Toch worden de tortelini’s  gaar en de saus warm. Later steekt Ad hem nog een keer aan en brandt hij weer goed.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s