Er staat een paard in het bos

Het moet in ‘87 geweest zijn. Ik woonde samen met Paul en ons zoontje Joris van één in het het buitengebied tussen Lunteren, Barneveld en Wekerom. Officieel was het Lunteren, gemeente Ede. Voor de telefoon hoorden we bij Barneveld. Buurman Boer Kattenbroek aan de overkant hoorde bij Wekerom en als we Job de huisbaas aan het eind van de straat belden moesten we eerst het netnummer van Lunteren draaien. Paul werkte als houtsleper in het bos. Hij sleepte met Zodielia en Berlinda onze Fjorden de omgezaagde bomen naar de rand van het perceel. De andere bomen in het perceel die bleven staan en maakten het onmogelijk om met een tractor of anderszins deze klus te klaren. Paul nam vaak zo’n klus aan om die met Zodielia en Berlinda in het bos naar de rand van het pad te slepen. Vanaf daar konden de boomstammen worden opgehaald voor de papierfabriek.

“Hij had een flinke klus in de buurt van Apeldoorn. De bomen waren niet te zwaar, hij kon het met één paard tegelijk aan. Toch nam hij ze allebei mee zodat ze afgewisseld konden worden.
Ik was thuis met onze kleine Joris, Max de hond, de geiten en het huishouden. Geen wasmachine, geen auto (en ook geen rijbewijs) om snel meer naar het dorp te rijden. Een houtkachel, een moestuin, ik had mijn handen vol.

Op een dag kwam er politie het pad op gereden. Twee agenten stapten uit en keken eens rond voor ze binnen kwamen en hun vraag stelden:

“Of wij een Volvo hadden kenteken zus emme zo? En een trailer en een klein paard?”

“Ja” antwoordde ik.

Ze hadden een melding uit Apeldoorn dat er in het bos al dagen lang een trailer stond met een vastgebonden paardje er bij. Met hooi en water? Toch was toch vreemd, want het stond het maar zonder dat er iemand bij was.
Ik begreep het meteen. Paul was inmiddels zover met zijn klus dat hij buiten gezichtsafstand aan het werk was. Ik verteld hoe het zat en dat Paul, Berlinda en Zodielia elke avond thuis kwamen. Dat hij de beide paardjes afwisselden omdat het voor hen zwaar werk was en dat ze dus om beurten stonden uit te rusten.

Toen begrepen ze de vreemde opmerking die politie Apeldoorn aan de melding toegevoegd had.

“Het paardje staat erbij alsof het de normaalste zaak van de wereld is!”

scan0002

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s