The Eden project

The Eden project, Cornwall, Zuid Engeland Omdat zoon op scouting zomerkamp was gingen wij naar Zuid-Engeland. Toen we het daar over eens waren (ging heel snel) had echtgenoot gelijk een doel: The Eden projectin Cornwall. Ik had er nog nooit over gehoord. Het zou een project zijn (dat dacht hij) waarin in grote bollen geprobeerd werd de biosfeer na te bootsen. 

 Dat triggerde bij mij een andere herinnering aan een experiment in 1991 waarbij een groep mensen probeerde te overleven in een afgesloten systeem. Ik ging zoeken op Internet maar vond alleen wat basic informatie

Biosphere 2 is een 1.27 hectare grote constructie gebouwd om een gesloten ecologisch systeem na te bootsen. Het staat in Oracle, Arizona (VS) door Space Biosphere Ventures, een bedrijf dat wordt beheerd door John Polk Allen en Margret Augustine. Het is gebouwd tussen 1987 en 1989, en werd in de jaren ’90 gebruikt om te zien of mensen konden leven in een gesloten biosfeer, terwijl ze ook wetenschappelijke experimenten uitvoerden. Het onderzoek toonde het gebruik aan van gesloten biosferen in ruimtekolonies, en de manipulatie van een biosfeer zonder dat van de aarde te beschadigen. De naam komt van het idee dat de 1ste biosfeer onze aarde is. De zowat 200 miljoen dollar voor het project kwam van oliemiljardair Edward Bass.  (Wikipedia)

En er zou een boek zijn geschreven door mensen uit de groep. DAT wil ik lezen. Op www.amazon.co.uk kon ik het bestellen. Helaas, van tijd tot tijd krijg ik mailtjes van Amazon dat ze wat problemen hebben en dat de leverdatum uitgesteld is…… ik krijg het nog. Hoop ik. Wij waren ervan overtuigd dat er een link moest zijn tussen Biosphere 2 en the Eden project. Al was dat op de website van the Eden project nergens terug te vinden. Alleen ergens (ik weet niet meer waar) zagen we dat een van de namen van biosphere 2 ook voor kwam bij de namen achter the Eden project.

Hoe meer ik er over las hoe meer ik de indruk kreeg dat het ‘gewoon’ een groots kassencomplex was. Echtgenoot houdt helemaal niet van kassen en tuinen en planten. Ik heb wat subtiele hints laten vallen en nog eens gevraagd waarom hij er heen wou…… zijn streven om daar heen te gaan veranderde niet. Hij had het op tv gezien, Discovery of zo en het leek hem fascinerend. Oké, go with the flow zeg ik dan vaak, zo zijn we op menig interessante plek terecht gekomen. Eden project here we come! 

 

 

Ik vond het prachtig. En voor iedereen die kassen en tuinen en planten en hun toepassingen en wandelen leuk vindt is het een absolute aanrader. Het ziet er prachtig uit. Er is een film (met veel dramatische muziek en beelden) over de heroïsche strijd die geleverd is bij de bouw. Een tuin vol met planten die medicinaal toepasbaar zijn. Echt boeiend. Tussen de bloemen zag ik een taxus staan.

“Hmm medicinaal? Taxus is toch dodelijk?” Toepassing: voor het maken van cytostatica. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Maar. Ergens had ik meer achtergrond verwacht over de opbouw van de biotopen, over de problemen die ze tegengekomen waren en hoe ze het opgelost hadden. Of niet. Helaas daar zag ik weinig van. Het was een groot project met als doel mensen meer van de natuur te laten houden.

Ja, goed doel hoor. Maar ik hou meer van harde informatie.

 

 

Weer thuis . Collega van echtgenoot gaat ook met Norfolkline.com naar Dover en op vakantie in Cornwall. Echtgenoot vertelde dat we in Duinkerken bij het inschepen behalve ons paspoort niets gevraagd werd. Geen ticket geen nummer, niets. er staat een camera die het kenteken leest en zo onze boeking in de computer vindt. Hartstikke makkelijk, ja toch? Collega verslikte zich in zijn koffie…… hij had een fake kenteken ingevuld omdat hij het zijne nog niet uit zijn hoofd wist…… daar moest hij snel nog iets aan doen.

Enne hield hij van tuinen en bloemen en kassen? Jawel? Of hij al van de Eden project gehoord had? Nee? Echtgenoot had nog een folder in zijn tas en collega heeft er nu ook een reisdoel bij. Folder kregen we niet meer terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s