Zuiver Theoretisch

cbr8

YESS!! In één keer geslaagd voor Motor Theorie examen. Gistermorgen om 9:00 uur hier bij het CBR in Zwolle. Ruim op tijd in Café Restaurant Sporthal Stilo. In een gespannen stilte zaten de examenkandidaten te wachten tot we verder mochten. Hier en daar zat er een in het theorieboekje te lezen. Dat had ik ’s avonds in bed ook nog gedaan. Tegen negen uur ging de deur open en liep ik met de stroom mee naar binnen. Tafel 27 leek me wel wat en ging zitten. Ik zat me net af te vragen hoe “Ze” konden weten dat de antwoorden van tafel 27 de mijne waren…
“Dit is mijn stoel!”
Kreeg ik van een nurkse jongeman te horen.

Tjee, ik had verzuimd bij de balie me aan te melden en mijn stoelnummer te halen. Snel snel ging ik dat nog even regelen. De baas van het gebeuren liep me achterna en pakte mijn rijbewijs aan, dat kreeg ik later wel terug. Haastig ging ik naar mijn stoel, nummer 16.

Voor aanvang vroeg de examinator aan de zaal;
“Wie van jullie is vandaag voor het eerst?”

Dat waren er maar drie! Verdrongen herinneringen aan mijn eerste theorie examen, voor de auto, 9 jaar geleden kwamen omhoog. Ik had braaf geoefend bij de lessen van de rijschool, om op het examen te ontdekken dat de vragen heel anders en veel moeilijker waren. Terwijl ik de vragen nog aan het lezen was verstreek de tijd genadeloos. Geen antwoord geven bleek zeker fout ….. ik zakte.

De ontdekking dat de zaal vol met herkansers zat maakte me nerveus. Ik had ergens gelezen dat het CBR het examen nog moeilijker gemaakt had. Op Internet staan diverse sites waar je tegen betaling examens kan oefenen. Ik had er een aantal gemaakt en me verbaasd over de meest onmogelijke vragen die er tussen zaten. Het oefenen was vooral om erachter te komen welke antwoord ik moest geven, ook al was ik het er niet mee eens.

Tijdens het examen was het doodstil. Gelukkig vond ik de meeste vragen eenvoudig, er zaten er wel een paar tussen die voor mij helemaal nieuw waren. Bij één vraag over hoe te handelen na een ongeluk stonden drie onzin antwoorden. Ik vermoed dat ik daar niet te verwachte keuze gemaakt heb. Bij de voorrangssituatie vragen kregen we meer dan genoeg tijd om het uit te zoeken omdat bij de vragen ook alle antwoorden voorgelezen werden.
“A – eerst mag de auto, dan de fietser, dan de motor. B – eerst mag de fietser, dan de motor en dan……….… C – etc etc“
Het plaatje met de voorrang patstelling waarbij er altijd iemand van rechts komt en niet uitgelegd werd waarom daar iemand eerst mag zat er vandaag niet bij. Heel fijn!

Opeens ging er een beweging door de zaal. De doodse stilte werd doorbroken door gezucht en verschuiven van stoelen. Wat was er aan de hand? Het duurde een paar tellen tot het kwartje viel. Vraag 50, het examen was voorbij. Hoe zouden we het vandaag gedaan hebben? De examinator liet ons alleen, beloofde over 5 min met de uitslagen terug te komen. Om mij heen gespannen gezichten, niemand keek vrolijk. Bij het uitdelen van de uitslagen bleek waarom, er waren ook deze keer veel gezakt. 16 ‑ 20 fouten bleek geen uitzondering.

Gelukkig kreeg ik met een “Gefeliciteerd!” mijn briefje en rijbewijs terug. Vier fouten, welke werd niet uitgelegd, alleen in welke categorie ze vielen.

Jawel, ik had veel geoefend.

3 gedachten over “Zuiver Theoretisch

  1. Ha, mooi!
    “Het plaatje met de voorrang patstelling waarbij er altijd iemand van rechts komt en niet uitgelegd werd waarom daar iemand eerst mag zat er vandaag niet bij. Heel fijn!”

    Nou dat is heel simpel: degene die het eerst optrekt, of als er een fietser is, dan de fietser (tenminste als ik het ben, want in dergelijke gevallen ben ik altijd degene die voorrang neemt en krijgt).

    Ik ben voor rijles 2x met 0 fouten geslaagd, 11 jaar geleden. dat moest ik nog een keer overdoen nadat ik een ongeluk had gehad tijdens rijles en een jaar uit de running was. Apetrots, maar leeftijd scheelt denk ik, de rest waren allemaal jongeren. Ik was ook de enige met 0 fouten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s