Vegetarische Lasagne 4 – 6 personen

Al 9 jaar een favoriet van Ezra: Lasagne

Wij zijn dol op Lasagne. Ooit wilde jongste zoon kok worden en hielp hij graag mee met het maken van zijn favoriete gerecht. Meestal de klassieke met een gehakt/tomatensaus en een bechamelsaus. Nu had ik bedacht om het eens vegetarisch te gaan maken. Zonder overleg, ik wist wel zeker dat jongste zoon het geen goed idee zou vinden. Ik ging voor een een andere tactiek, iets lekkers bedenken en dat gewoon maken.

 

De tomatensaus
1 ui gesnipperd
1 groene paprika gesnipperd
1 rode paprika gesnipperd
2 rode lomboks fijngesneden
½ Stronk bleekselderij gesnipperd
2 teentjes knoflook fijngesneden
150 gram fijne soepgroenten
1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree (merkloos en goedkoop)
2 of 3 blikken (400 ml) tomaten aan blokjes (merkloos de goedkoopste uit het schap)
2 bouillonblokjes

2 eetlepels olie in een pan met een dikke bodem. Fruit de ui, als die glazig worden de knoflook en peper erbij. Dan de geconcentreerde tomatenpuree. Vervolgens de paprika, bleekselderij, en soepgroenten zachtjes mee laten smoren. Als laatste de tomaten uit blik toevoegen. Gezeefde tomaten uit een pak (500 ml) kan ook. Bouillonblokjes erbij en op een zacht pitje zeker een uur heel zachtjes laten bubbelen. Proeven en naar smaak een schepje sambal, paprikapoeder, komijnpoeder, gemalen gevriesdroogde knoflook, gedroogde oregano toevoegen. Hoe langer dit zachtjes mag koken hoe beter de smaak v/d tomaten saus.

De exacte samenstelling v/d saus is niet heel belangrijk. Courgettes, aubergines kunnen er vast ook bij. Champignons lijken me lekker en zo zijn er vast nog veel meer groenten die het goed zullen doen. Essentieel zijn de uien en de tomaten en het is heel belangrijk dat het geruime tijd bubbelt.

De Bechamelsaus
70 g roomboter
70 g witte bloem
700 ml melk
1 bouillonblokje
1 ei (optioneel)

De boter zachtjes smelten. De bloem er in een keer bij en met een goede garde goed mengen. Zorg dat er geen klontjes in zitten en zorg dat het niet aanbrandt. Even zachtjes laten bakken, voortdurend roeren. Dan een scheut melk erbij. Goed roeren en de zorgen dat het egaal opgenomen wordt. Nog meer melk erbij, blijven roeren, alle klontjes eruit en goed opletten dat het niet aanbrandt, dat is vies. Als alle melk erbij is, aan de kook brengen. Al roerend! Zorg dat het niet aanbrand, roer over de hele bodem alles los en net zo lang tot de saus gaat binden. Als het te dik wordt, iets melk erbij. Bouillonblokje erbij en als het meel gaar is (proeven) moet de pan van de warmtebron af. Saus mag afkoelen. Lekker is om als de saus een beetje afgekoeld is een ei door te roeren. Fijngesneden peterselie en selderij doen het ook goed. Kaas in de saus smelten is ook lekker.

Zitten er toch klontjes in dan kan de staafmixer redding brengen. Bij deze saus moet je het recept wel behoorlijk letterlijk volgen. Niet aan laten staan als de bel of telefoon gaat, hij brandt aan. Is tie klaar, dan niet verder laten koken. De saus kan prima afgekoeld tot lasagne verwerkt worden.

De Lasagne

Oven voorverwarmen op 175 °C
2 pakjes Lasagnebladen
Pittige kaas.
1 blikje Bonduelle linzen (optioneel. Vooral goed als de saus wat weinig ´body´ heeft)

Parma kaas is lekker, goed oude pittig Goudse kan ook. Voor bovenop is Mozzarella ook heel goed. Ik rasp vaak de kaas die ik in de koelkast vind. In een liefst vierkante lasagne schaal een laag tomatensaus. Ik had een paar eetlepels linzen overheen gestrooid. Laagje lasagnebladen. Laagje tomatensaus, met wat linzen, kaas en een schepje bechamelsaus. Lasagnebladen en herhaal dit tot de schaal bijna vol is en je voldoende bechamelsaus overhoud om de lasagne onder te bedekken. Lekker veel geraspte kaas erover strooien en eventueel de mozzarella erover verdelen.

Ik had geen mozzarella vandaag maar Parma flakes. Een misser die koop ik nooit meer heel veel smaak zat er niet aan.

Afbakken in 40 – 45 minuten.

Nepvlees: ik had in de lasagne die ik meegebracht had een pakje Quorn verwerkt, dat vind ik lekker en was in de aanbieding. Maar in de lasagne vond ik het niet meer terug.

 

 

 

Resultaat: Het smaakte heerlijk. Echtgenoot had helemaal niet door dat de lasagne vegetarisch was. Zoon wel, evengoed schepte hij een tweede keer groots op. De volgende dag had ik een afspraak met een al jaren vegetarisch etende vriendin. Wilde ze een stuk proeven? Natuurlijk!! Toen ik onderweg naar huis in de trein zat appte ze een foto van een leeg bord: zo goed had het gesmaakt.

Voordeel: zeker zonder vlees is het geen duur gerecht. Nadeel: het is veel werk. Voordeel: als je gasten hebt kun je dit lang van te voren klaarmaken zodat je het slagveld in de keuken ook van te voren kunt opruimen en je niet meer in de keuken staat te stressen als het bezoek komt. Als je geen gasten hebt kun je er twee dagen van eten. De volgende dag is het nog lekkerder. Afrader: de 2 sauzen tegelijk maken. Ik maak altijd de tomatensaus eerst zodat die maximaal lang kan bubbelen.

Advertenties

2 thoughts on “Vegetarische Lasagne 4 – 6 personen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s