Het is kikkererwtensoepweer!

Mijn favoriete wintersoep! Ik noem het gewoon erwtensoep al varieer ik net naar mijn pet staat met rode splitlinzen, spliterwten, bruine bonen en vandaag kikkererwten.

2 liter water
3 A-merk bouillonblokjes
300 – 400 gram varkensvlees (met of zonder botje)
1 rookworst (alleen voor rookworst liefhebbers)
500 gram Erwtensoepgroenten (knolselder, wortel, prei en ui)
1 venkel (de variatie van vandaag)
350 gram Kikkererwten (8 uur geweekt)

Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook. Voeg het vlees toe, dan de peulvruchten, de erwtensoepgroenten, de gesneden venkel.  Laat dit zeker 2 a 3 uur heeel zachtjes koken. Half uur voor etenstijd de rookworst mee laten koken. 10 min voor etenstijd eruit halen, en op een aparte bord/plank snijden en serveren voor die ene liefhebber….. goed voor een gezin van 3 en dan is er morgenmiddag ook nog een kopje!

En zo is het nu dus 15:13 en heb ik de kook activiteiten voor vandaag zo goed als afgerond. Ik heb horen beweren dat het maken van erwtensoep ‘een heel gedoe’ is maar ik beleef dat niet zo. Heel fijn is het dat supermarkten kant en klare erwtensoepgroenten verkopen (het verschil met gewone soepgroente is knolselder en die is mijn optiek essentieel) en dat split-peulvruchten niet geweekt hoeven te worden. Zeker is het zo dat het flink veel tijd kost. Na een dag hard werken als je tussen 5 en 7 thuis komt maak je niet even snel deze soep. Begin van  de middag opzetten is mijn regel.

Ook mijn broer waagt zich aan het erwtensoep koken. Zijn vrienden in het GB laten hem zonder ‘Dutch Pea Soep’ niet meer terug komen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s